Wszystkie kuchnie mają swoje najpopularniejsze dania. Kuchnia angielska słynie z ryby z frytkami, włoska z niesamowitych dań z makaronu, a bliskowschodnia z hummusu. Ale, oczywiście, wszystkie kuchnie świata oferują o wiele więcej. Tak więc poniżej znajdziesz najbardziej popularne i powszechnie uznane dania z Bliskiego Wschodu.
Hummus
Zaczynając od prawdopodobnie najbardziej znanej potrawy z Bliskiego Wschodu, hummus to puree z ciecierzycy z dodatkiem tahini, oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny. Jest to kusząca przystawka, podawana z chlebem pita i warzywami, ale również przepyszna jako smarowidło do kanapek.
Tahini
Wirtualnym remisem pod względem popularności, sławy i częstotliwości użycia jest tahini. Pasta sezamowa jest podstawą wielu dobrych bliskowschodnich przepisów. Może być składnikiem, dipem lub smarowidłem i jest używana zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach.
Falafel
Jeśli poprosisz kogoś o podanie nazwy najbardziej znanej potrawy z Bliskiego Wschodu, a jego odpowiedzią nie będzie hummus, to prawie na pewno będzie to falafel. Ten powszechnie rozpoznawalny przysmak to smażona kulka z ciecierzycy, cebuli i przypraw. Podaje się go zarówno jako przystawkę na talerzu, jak i jako białko w posiłku wegetariańskim. Falafel także świetnie nadaje się na kanapkę w chlebie pita z sałatką.
Tabouleh
Tabouleh to sałatka, którą przygotowuje się z pękniętej pszenicy (znanej również jako pszenica bulgur), mięty, pietruszki i warzyw. Podaje się ją zarówno jako przystawkę lub po prostu świetny lekki i zdrowy lunch.
Szakszuka
Do jego wykonania polecam zaopatrzyć się w dobrej jakości jajka z wolnego wybiegu, bo to one są podstawą dania, a także w jak najświeższe warzywa, aby móc wydobyć z tego przepisu to, co najlepsze i cieszyć się obiadem lub kolacją w najczystszym berberyjskim stylu. Poznaj najlepszy przepis na szakszuke tutaj!
Chleb pita
Chleb pita jest podstawą bliskowschodniej diety. Podaje się go prawie do każdego posiłku. Ciepły, opiekany, lub nadziewany – chleb pita to najbardziej uniwersalny produkt w kuchni bliskowschodniej. Jest też łatwy do przyrządzenia!
Baklawa
Grecy używają miodu, podczas gdy na Bliskim Wschodzie do słodkiego syropu powszechnie dodaje się kwiat pomarańczy lub wodę różaną. Ten pyszny deser może być czasochłonny w przygotowaniu, ale wart wysiłku!
Baba Ghannouj
Baba ghannouj to ulubiona potrawa wegetarian. To gładki i kremowy dip z pieczonego bakłażana i tahini, idealny do maczania chleba pita lub warzyw.
Kawa po turecku
Mieszkańcy Bliskiego Wschodu lubią mocną kawę, a kawa po turecku jest najpopularniejsza. Ma ona śmiały, bogaty smak z nutą kardamonu. Przygotowywana jest ostrożnie w ibryku, przed podaniem jest pozostawiana na minutę, aby ziarna kawy opadły na dno filiżanki. Zgodnie z tureckim przysłowiem „kawa powinna być czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość”.